پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ساعت ۱۷:۰۵

اهمیت بخش کشاورزی با بهره گیری از تجربه سایر کشورها

1395/7/27

رييس انجمن صنايع خوراك دام، طيور و آبزيان ايران در گفتگو با خبرگزاري خبرآنلاین گفت: در دو دهه گذشته ظرفیت تولید محصولات کشاورزی ایران از ۵۲ میلیون‌تن به ۱۰۹میلیون‌تن افزایش یافته،این در حالی است که ایران هم‌اکنون جزو کشورهای واردکننده محصولات و نهاده‌هاي کشاورزی است.
موافق قديري با بيان اينكه براساس پیش‌بینی‌ها در سال ۲۰۵۰ کشورهای توسعه‌یافته، بزرگ‌ترین صادرات غلات دانه‌درشت و کشورهای توسعه‌نیافته بیشترین واردات غلات را خواهند داشت، تاكيد كرد:در فاصله سال‌های ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۱ کشورهای درحال‌توسعه در غلات تراز تجاری ۱۱۲میلیون‌تن را داشته‌اند، این رقم در سال ۲۰۳۰ به ۲۳میلیون‌تن و در سال ۲۰۵۰ به ۲۹۷میلیون‌تن خواهد رسید، درحالی‌که همین تراز برای کشورهای توسعه‌یافته دقیقا روند معکوس را طی خواهد کرد و میزان صادرات این کشورها افزایش خواهد یافت.
اين فعال اقتصادي اظهار كرد:نرخ خودکفایی کشورهای توسعه‌یافته در غلات در سال ۲۰۰۰، ۱۲۱درصد اعلام شده و در ۲۰۵۰ به ۱۳۷درصد خواهد رسید.
وي تصريح كرد: سهم بخش کشاورزی از تولید ناخالص داخلی ایران در سال ۹۲ حدود ۹درصد بوده است، این سهم در سال‌های اخیر روند کاهشی داشته و این عاملی شده برای بی‌مهری در تحلیل به بخش کشاورزی، این رقم برای کشوری مثل آمریکا یک درصد است. اما برای تشخیص اهمیت یک بخش نباید تنها بر یک شاخص متمرکز شد.
عضو هيات نمايندگان اتاق بازرگاني ايران ادامه داد: کسب‌وکار کشاورزی در تولید ناخالص داخلی آمریکا ۱۳درصد است؛ یعنی این عدد به‌علاوه یک‌درصد محصول خام کشاورزی مجموعا حدود ۱۴درصد از اقتصاد بزرگ آمریکا مرهون بخش کشاورزی است. این عدد در کشوری مثل برزیل حدود ۳۸درصد است.
موافق قديري معتقد است، کشورهای پیشرفته صنعتی به ما آموخته‌اند که اگرچه سهم بخش کشاورزی با رشد و توسعه اقتصادی از تولید ناخالص داخلی کاهش پیدا می‌کند،ولی به معنی کم‌اهمیت‌شدن این بخش نخواهد بود. در ایران هم سهم کسب‌وکار بخش کشاورزی زیر ۱۸درصد نخواهد بود.
عضو كميسيون كشاورزي اتاق ايران گفت: جالب است که با وجود اینکه کشورهای صنعتی از آب فراوان و منابع زیاد برخوردارند بخش کشاورزی را همواره تحت حمایت خود قرار داده‌اند.
رييس كارگروه دام، طيور و آبزيان اتاق ايران با بيان اينكه از سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۱ با وجود سختگیری‌های زیاد سازمان تجارت جهانی همواره میزان کمک دولت‌ها به بخش کشاورزی افزایش داشته است؛ گفت: کشاورز اروپایی به‌ازای هر هکتار از زمین که توسط تراکتور شخم بخورد ۳۰۰یورو یارانه دریافت می‌کند.
موافق قديري تصريح كرد: کشورهای اروپایی در سال ۲۰۱۱، ۴۰۷میلیارددلار از بخش کشاورزی خود حمایت کرده‌اند. اتحادیه اروپا در سال ۲۰۱۰ معادل ۴۰میلیاردیورو به تولیدکنندگان غلات یارانه پرداخت کرده است.
وي اظهار كرد: بالغ‌بر۴۰درصد بودجه سالانه کشاورزی اتحادیه اروپا برای اعطای یارانه مستقیم به تولیدکنندگان مورد استفاده قرار می‌گیرد.
رييس انجمن صنايع خوراك دام، طيور و آبزيان ايران افزود: بررسی‌ها نشان می‌دهند کشورهای عضو OECD روزانه بیش از یک‌میلیارددلار به بخش کشاورزی خود یارانه پرداخت می‌کنند. آمریکا به‌تازگی سندی را در رابطه با حمایت از بخش کشاورزی منتشر کرده که در سال ۲۰۱۳ بودجه کشاورزی را برای یک دوره ۱۰ساله نزدیک به هزارمیلیارد‌دلار تصویب کرده است. این رقم بیش از ۵۰درصد نسبت به سال ۲۰۰۸ افزایش داشته است.
اين فعال اقتصادي ادامه داد: جالب اینکه آمریکا به‌لحاظ میزان دسترسی به آب‌وخاک مناسب و فناوری تولید یکی از بهترین شرایط را در جهان در بخش کشاورزی داراست و با این‌حال ‌چنین از تولید کشاورزی خود حمایت می‌کند.
موافق قديري تاكيد كرد:چین در برنامه ۲۰۰۸ تا ۲۰۲۰ خود بحث خودکفایی کشاورزی را با جدیت پیگیری می‌کند؛ اینگونه که میلیون‌ها هکتار زمین از زمین‌های حاصلخیز مناطق آسیای میانه یا آفریقا را در اختیار گرفته و محصولاتی را که تولید می‌کند به کشور چین وارد می‌کند.
وي تصريح كرد: جالب اینکه این محصولات معمولا محصولاتی هستند که نقشی حیاتی در سبد غذایی مردم ندارند بلکه محصولاتی مانند پنبه هستند که در صنعت مورد استفاده قرار می‌گیرد.
رييس انجمن صنايع خوراك دام، طيور و آبزيان ايران گفت: متوسط واردات محصولات کشاورزی ما در دوره برنامه‌های پنج‌گانه روندی صعودی داشته است؛ تراز تجاری ما در بخش کشاورزی در سال ۹۱ حدود ٧/٩میلیارددلار بوده؛ با وجود تمام این مسایل تولیدکننده ایرانی همواره بیشترین مقاومت را در برابر این شرایط سخت از خود نشان داده و متوسط بهره‌وری بخش کشاورزی ایران همواره بیشتر از بخش‌های دیگر بوده است.