جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ ساعت ۱۳:۲۰

نخود فرنگی به عنوان منبع پروتیینی گاوهای شیری

1395/10/27

جایگزین کردن بخشی از کنجاله سویا و دانه ذرت با نخود فرنگی در رژیم غذایی گاو شیری چه تاثیری دارد؟ محققان با انجام تحقیقات در این زمینه، به این نتیجه رسیدند که می توان نخود فرنگی راجایگزین بخشی از کنجاله سویا و ذرت نمود، اما ممکن است اضافه کردن اسیدهای آمینه مکمل نیز توصیه شود.

اتحادیه اروپا در حال حاضر از 3 درصد از زمین های زراعیش فقط 30 درصد  محصولات پروتئینی مورد نیاز خوراک دام در اتحادیه اروپا را تامین می کند. تقریبا 70 درصد از خوراک حاوی پروتئین اتحادیه اروپا، وارد می شود، که در مورد کنجاله سویا این رقم بیش از 97٪ است. گروه تمرکز بر محصولات پروتئینی از بخش مشارکت نوآوری اروپا، که با چالش بهبود سودآوری محصولات پروتئین در اروپا مواجه می باشند، جایگزین هایی برای کنجاله سویا پیشنهاد دادند که باید سه مورد از نیازهای آنها را برآورده سازد تا به عنوان یک گزینه برای صنعت خوراک دام تبدیل شود. در مرحله اول، محتوای پروتئین بالا باشد. در مرحله دوم، دارای پروتیین با کیفیت بالا باشد: قابلیت هضم خوب و سرشار از اسیدهای آمینه و مشخصات اسید آمینه. و در آخر، سطح قیمت  آن باید پایین باشد.

اتحادیه اروپا  کشت نخود فرنگی را با توجه به پروتئین بالای آن، را ترویج کرده است . اطلاعات منتشر شده توسط سازمان آمار اروپا (2012) نشان داد نخود فرنگی کشتزاری در 520 هزارهکتار، باقلا در 460.000 هکتار و لوپین در 84 هزار هکتار کاشته شد. پارلمان اروپا (2011) تصویب کرد که "تولید محصولات پروتئینی می تواند کمک به کاهش انتشار گازهای گلخانه ای از طریق جذب و تثبیت نیتروژن در خاک (بالغ بر تا 100 کیلوگرم نیتروژن / در هکتار در هر ماه) نماید و متعاقبا باعث کاهش استفاده از کود نیتروژن مصنوعی شود، که شامل اکسید نیتروژن می باشد و 310 برابر گرمتر از دی اکسید کربن می باشد.

ترکیبات تغذیه ای

با توجه به نتایج حاصل از 3932 نمونه منتشر شده ، ترکیبات و ارزش غذایی نخود فرنگی (در ماده خشک؛ DM) به این شرح است:

• پروتئین: 24٪ پروتئین خام ،86٪ پروتیین در تجزیه در شکمبه.

• کربوهیدرات غیر فیبری: نشاسته 52٪ (79٪ تخریب شونده شکمبه) و 5٪ قند

• فیبر کربوهیدرات: 14٪ و 5 درصد فیبر شوینده خنثی و اسیدی، به ترتیب

• چربی: 1٪ عصاره اتر

• اسیدهای آمینه: غلظت بالای لیزین (7.3٪ CP) و متیونین کم (1.0٪ CP).

• مواد معدنی: 1.1٪ پتاسیم، 0.5٪ فسفر و 0.25 درصد گوگرد

جایگزین کنجاله سویا

محققان وزارت علوم دامی و دامپزشکی، دانشگاه آیداهو به بررسی اثرات جایگزینی بخشی از کنجاله سویا و دانه ذرت با نخود فرنگی در رژیم غذایی گاو شیری پرداختند. حدود 45٪ از دانه ذرت و 78 درصد از کنجاله سویا با 15٪  نخود فرنگی (بر اساس DM) در جیره آزمایشی جایگزین شد. نخود فرنگی مورد استفاده در مرحله شامل 25٪ پروتئین خام و حدود 1.98 انرژی خالص شیردهی/کیلوگرم بود. مصرف ماده خشک (26.1 کیلوگرم / D)، تولید شیر (35.5 کیلوگرم / (D چربی اصلاح تولید شیر (33.8 کیلوگرم / D)، چربی شیر و پروتئین (3.65٪ و 3٪) بود و بازده نیتروژن شیر (25٪) بود که تحت تاثیر این رژیم غذایی قرار نمی گرفت. به طور مشابه، در یک مطالعه انجام شده در ایتالیا، نخود فرنگی (2.5 کیلوگرم / گاو / روزانه) تا حدی جایگزین کنجاله سویا (55٪)  و به طور کامل جایگزین جو در جیره غذایی گاوهای شیرده گردید. بر اساس ماده خشک، رژیم های غذایی از ذرت (31.2٪)، علوفه (16.7٪)، یونجه (4.1٪)، و کنسانتره تشکیل می شدند. محققین هیچ اثر منفی در تولید شیر و ترکیبات شیر گزارش نکرده اند. علاوه بر این، هیچ تفاوتی بین گروه های تغذیه از نظر آمونیاک و اسیدهای چرب فرار (استات، پروپیونات و بوتیرات) غلظت در مایع شکمبه که سه ساعت پس از وعده غذایی صبح جمع آوری شده بود، مشاهده نگردید.

کارکنان وزارت کشاورزی، محصولات غذایی و علوم تغذیه ی دانشگاه آلبرتا، کانادا، ارزش غذایی مربوط به نخود فرنگی در گاوهای شیری در اواخر دوران شیردهی را نسبت به کنجاله سویا و جو تعیین کردند. نخود فرنگی جایگزین شده با کنجاله سویا به میزان 0، 33.3، 66.7٪ ، و کنسانتره پروتیین به میزان 100٪  در جیره غذایی  دارای نسبت   0، 10، 20، و 30 درصد  DM می شدند. در یک رژیم غذایی  صد درصد برپایه نخود فرنگی، جو به مقدار ( 72.35٪) جایگزین گردید تا محتوای نشاسته ای مشابه به عنوان کنسانتره برپایه کنجاله سویا به دست آید. رژیم های غذایی شامل 50 درصد علوفه (بر اساس DM)، و اجزای علوفه غذایی شامل 25٪ یونجه سیلو شده و 25٪ چمن brome سیلویی تهیه شد. مصرف ماده خشک (21.6 کیلوگرم / D)، تولید شیر (21.5 کیلوگرم / D)، و ترکیبات شیر با جایگزینی نخود به جای کنجاله سویا و جو تحت تاثیر قرار نگرفت.

 عدم وجود تفاوت در تولید شیر می تواند این واقعیت را مطرح کند که کیفیت پروتئین در تولید شیرکمتر اهمیت ندارد.

نتیجه:

نخود فرنگی  می تواند با موفقیت جایگزین کنجاله سویا در جیره گاو شیری شود. با این حال، زمانی که نخود فرنگی به عنوان خوراک به گاوهای شیری  با حجم تولید بالا داده می شود، ممکن است استفاده ازمکمل متیونین نیز لازم باشد .