پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ساعت ۲۰:۲۳

نشست مشترک انجمن با انجمن تولید کنندگان خوراک دام ترکیه

1396/3/6

 

جلسه مشترک فی مابین انجمن صنایع خوراک دام ایران و انجمن تولید کنندگان خوراک دام ترکیه در تاریخ 15 اردیبهشت ماه 1396 در سالن جلسات نمایشگاه IDMA واقع در نمایشگاه مرکزی ترکیه برگزار گردید.

در این جلسه آقای کاراکوش  Ülkü KARAKUŞ، رییس انجمن تولید کنندگان خوراک ترکیه  صنعت خوراک دام ترکیه را به مهمانان ایرانی معرفی و موارد ذیل را مطرح کردند.

 صنایع خوراک دام ترکیه طی مدت 33 سال کاملا از پوشش دولتی خارج و در حال حاضر یک نهاد کاملا خصوصی می باشد. در حال حاضر 22 میلیون تن خوراک دام در ترکیه تولید می شود که از این مقدار 45 درصد آن خوراک طیور و 55 درصد خوراک دام را شامل می شود. همچنین 450 کارخانه خوراک دام در حال فعالیت می باشد. در ترکیه گندم، ذرت، سویا و دانه های روغنی تولید می شود و 25 درصد محصولات مورد نیاز را از خارج وارد می کنند. بیشترین واردات مربوط به سویا می باشد. سرانه مصرف گوشت مرغ 25 کیلوگرم و سرانه مصرف گوشت قرمز 13 کیلوگرم می باشد و سرانه مصرف تخم مرغ در حدود 220 عدد در سال می باشد.

 در این نشست تعدادی از مدیران دولتی و نماینده مجلس  و صاحبان 15 کارخانجات بزرگ و مطرح ترکیه نیز حضور داشتند. این کارخانجات هیچ وابستگی به دولت ندارند که البته این خصوصی بودن کارخانجات از افتخارات آنها محسوب می شود.

 در ادامه مجید موافق قدیری رییس  انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان ایران با ذکر آمار مقایسه ای بین صنعت خوراک دام ایران و ترکیه گفت: " آمارهای اسمی و بالقوه نشان می دهد که تولید خوراک دام ایران و ترکیه به یکدیگر نزدیک می باشد اما کشور ترکیه در 10 سال گذشته پتانسیل های بالقوه اش را به بالفعل تبدیل کرده و جزو 15 کشور اول دنیا و 5 کشور اول اروپا شده و ایران به دلیل ساختار اقتصادی که تاکنون داشته نتوانسته پتانسیل های خود را بالفعل نماید، اما با این حال جزو 20 کشور اول دنیا است. این موضوع حکایت از این دارد که  این صنعت در کشور ترکیه دارای بهره وری بالاتر، سود بیشتر و جذابیت بالاتر برای مراکز تولید شیر، گوشت و تخم مرغ می باشد."

کشور ایران دارای 645 کارخانه خوراک دام میباشد، ایران دارای سه نسل تکنولوژی است و اولین کارخانه خوراک صنعتی 63 سال پیش در اطراف تهران احداث گردیده است..

ظرفیت تولید ایران 21 میلیون تن در سال می باشد که از این مقدار حدود 8.5 میلیون تن  در کارخانجات خوراک دام تولید شده است. اما مصرف در کشور ایران حدود 19 میلیون تن می باشد که شامل 3/10 میلیون تن خوراک دام و 5/8 میلیون تن خوراک طیور و 200 هزار تن خوراک آبزیان می باشد.

در حال حاضر حدود 80 درصد مواد اولیه کارخانجات خوراک دام وارداتی می باشد و به دلیل مشکلات آب در کشور، امکان کشت عمده یکسری از محصولات در داخل کشور مثل ذرت وجود ندارد.

ما می دانیم که شرکتهای مطرح و بزرگ در کشور ترکیه سرمایه گذاری کرده اند، ما هم در حال مذاکره با کشورهای مطرح در صنعت خوراک دام می باشیم.

همچنین به نظر می رسد شرکت های خوب ترکیه ای می توانند به مانند شرکت های بزرگ دنیا با شرکتهای ایرانی همکاری داشته باشند. در صورت سرمایه گذاری و تولید مشترک، این همکاری مشترک دارای سود و منافع دوطرفه و برای شرکتهای ترکیه ای نیز خواهد بود. در صورت همکاری مشترک ایران و ترکیه، سهم شرکتهای مشترک در منطقه افزایش خواهد یافت. ضمن اینکه فکر میکنیم که مشارکت شما با شرکتهای ایرانی باعث افزایش کیفیت محصولات ایرانی و توسعه بازارهای منظقه ای ایران خواهد بود."

 در ادامه جلسه نمایندگان مجلس شورای اسلامی کشورمان، به بیان نقطه نظراتی پیرامون وضعیت دو کشور همسایه داشتند و به پیشرفتهای خوب و چشمگیری که ترکیه در زمینه تولید خوراک دام داشته، اشاره نمودند. آنها اشاره کردند: ما مسوولین ایران آمادگی داریم همه همکاری های لازم از جمله حذف قوانین زائد و دست و پاگیر را برای ایجاد و افزایش همکاری مشترک میان کشورهای همسایه را انجام دهیم.

در ادامه جلسه، آقای کاراکوش، رییس انجمن تولید کنندگان خوراک دام ترکیه، به بیان اظهاراتی در زمینه وضعیت خوراک دام ترکیه پرداخت از جمله این مسائل ممنوع شدن استفاده از پودر گوشت گوشت در کشور ترکیه می باشد. با این حال ترکیه در حال حاضر این محصول را به سایر کشورها صادر می کند.

همچنین اظهار کرد که در زمینه ساخت ماشین سازی، این کشور خیلی پیشرفت کرده است و توصیه کردند که با شرکت های سازنده ماشین آلات حاضر در نمایشگاه IDMA صحبت کنیم و با آنها تماس داشته باشیم و در حال حاضر نیز خیلی از شرکتهای ترکیه ای به کشور ازبکستان رفته و در آنجا سرمایه گذاری کرده اند.

یکی از نمایندگان مجلس ترکیه حاضر در جلسه که در انتخابات دوره قبل از شهر بورشا وارد مجلس شده و عضو آپکارتی ترکیه هم هست، به بیان مواردی در خصوص اقتصاد ترکیه پرداخت و گفت: "از سال 2002 آپکارتی فعالیت جدی دارد و یکی از اصلی ترین اهدافی که دولت ترکیه دنبال می کند، گسترش رقابت بوده است. با توجه به همین امر صادرات از 36 میلیارد دلار به بیش از 150 میلیارد دلار افزایش یافته است و همانطور که رییس انجمن تولید کنندگان خوراک دام ترکیه هم اشاره کردند یکی از دلایل پیشرفت ترکیه این است که استانداردهایش را با کشورهای پیشرفته یکسان سازی کرده است و روابط تجاری اش با کشورهای پیشرفته را افزایش داده است. چرا که روابط تجاری در سیاست ما بسیار بسیار مهم می باشد و نقش پررنگی دارد. همچنین با کشورهای همسایه روابط خوبی داریم و چنانچه مشکلی وجود داشته باشد به دنبال حل آن هستیم.

با توجه به این که ما دو کشور همسایه هستیم، جلسات و نشست های مشترک باید خیلی قبل تر انجام میشد. چند مدت قبل وزیر کشاورزی ما با ایران یکسری مذاکراتی را انجام داده است. با توجه به برنامه ها در زمینه کشاورزی ما خواستار حضور و فعالیت بیشتر در ایران می باشیم. پیشرفت هایی که ما در این چند سال داشیتم باعث شد تا ماشین آلاتی را که قبلا وارد می کردیم، بتوانیم بسازیم و صادر کنیم. و در حال حاضر ماشین آلات ما با ماشین آلات کشورهای پیشرفته اروپایی همچون فرانسه و آلمان قابل رقابت می باشد

 یکی  دیگر از حاضرین در جلسه که از تولید کنندگان و بازرگانان بزرگ ذرت ترکیه بود در ادامه افزود:"کشور ایران در حال حاضر حدود 90 درصد ذرت مورد نیازش را وارد می کند. که ما می توانیم در زمینه ذرت هم به شما کمک کنیم. ذرت کشت شده درترکیه یکی از بهترین و با کیفیت ترین ذرت های جهان می باشد. بیش از 10 سال است که به عراق ذرت و خوراک دام صادر می کنند".  وی افزود: خیلی تلاش کردند که با ایران نیز همکاری کنند ولی تاکنون موفق نشده اند. فقط مقدار کمی سویا به ایران صادر کرده اند."

در ادامه نشست مجید موافق قدیری پیشنهاد کنفرانس مشترک صنعت خوراک دام ایران و ترکیه را در تهران مطرح کرد و از برنامه های در دست اجرای انجمن در سطح بین الملل به نکاتی اشاره کردند.

 در انتها رییس انجمن تولیدکنندگان خوراک دام ترکیه هم گفت: " ما چندین سال است که با IFIF و فدراسیون تولیدکنندگان خوراک دام اروپا درحال همکاری هستیم و سال گذشته کنفرانس مشترک در آنتالیا داشتیم که 4 نفر از اساتید دانشگاه تهران نیز حضور داشتند. برای سال آینده نیز میخواهیم این کنفرانس را برگزار کنیم که از رئیس و اعضای انجمن صنایع خوراک دام ایران به عنوان مهمان ویژه دعوت می کنیم در این کنفراس شرکت نمایند."

همچنین افزود: "در خصوص برگزاری کنفرانس مشترک در تهران نیز آمادگی کامل داریم و با کمال میل پیشنهاد خوب آقای قدیری را قبول می کنیم تا از تجربیات یکدیگر در جهت توسعه تجارت مان استفاده کنیم. زمان پیشنهادی ما در ماه سپتامبر یا اکتبر مصادف با شهریور یا مهرماه است. از شما(دکتر قدیری) می خواهم محورهای همایش را برایمان ارسال کنید. این انجمن آماده است تا 70 الی80 نفر از مدیران بهترین شرکتهای ترکیه ای در زمینه های مختلف خوراک دام، تجهیزات وماشین الات خوراک دام، بازرگانان و سرمایه گذاران ترکیه ای را به ایران بیاورد."