جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ ساعت ۰۵:۴۱

رئیس انجمن در مراسم افتتاحیه نمایشگاه IDMA در استانبول ترکیه

1396/2/26

 در افتتاحيه نمایشگاه خوراک دام استانبول چه گفتم؟

بعد از تشریفات اولیه، این موارد را در افتتاحیه نمایشگاه IDMA مطرح کردم:

خوشحالم که درشهر استانبول زیبا و آفتابی در این روز نشاط‌آور با شما سخن می‌گویم. هییت چهل نفره صنعت خوراک دام ایران چهارشنبه شب وارد این شهر شد و صبح روز پنج شنبه در مرکز نمایشگاه های بین المللی استانبول حضور پیدا کرد. پتانسیل های بالقوه و بالفعل صنعت خوراک دام، سابقه بیش از 60 سال در صنعتی شدن خوراک دام، دارا بودن سه نسل تکنولوژی، وضعیت تولید و صادرات در 5 سال گذشته، برنامه های انجمن برای 5 سال آینده از مواردی بود که در افتتاحیه مطرح کردم. من نگرانی شرکتهای ترکیه ای را در دو مطلب دیدم. ابهام در وضعیت امروز بانک‌های ایرانی جهت توسعه مبادلات چندجانبه و ابهام در ساختار و وضعیت بنگاه‌ها و شرکت‌های تولید کننده خوراک دام و ماشین آلات ایرانی. از آنجا که قبل از برجام روابط اقتصادی ایران با ترکیه در صنعت خوراک دام به حداقل ممکن کاهش یافته، این امر به نظر طبیعی می‌رسد. اما انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان ایران برای بهبود روابط، سه مأموریت را پیگیری خواهد کرد:

اول:  به جد پی گیر خواهد بود تا بانک‌ها و بنگاه‌های تولید کننده خوراک دام ایرانی به سرعت خود را به استانداردهای مورد نظر و شفافیت مطلوب نزدیک کنند.

دوم: انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان ایران با گردهم آوردن جمعی از متخصصان از سازمان توسعه تجارت ایران، سازمان سرمایه گذاری های خارجی ایران، گمرک، معاونت امور دام وزارت جهاد، معاونت بازرگانی و صنایع وزارت جهاد، بانک مرکزی و کارشناسان مطرح صنعت،  تعریفی مشترک از آن چه مشکل کسب و کار موجود با ترکیه می‌خوانیم، ارائه داده و مکانیسمی برای حل آن ارائه خواهد کرد.

سوم: انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان ایران آمادگی دارد تا چنانچه پرسش هایی در زمینه ارتباطات و ساختار شرکت‌ها و بنگاه‌های خوراک دام و ماشین آلات ایرانی وجود دارد،  پاسخگو باشد.

(امروز گزارشات پرسنل حاضر در غرفه انجمن نشان داد 247 از اهالي خوراك دام ترکیه ای در طول سه روز از غرفه انجمن بازدید و با چهل نفر از اعضای هیات ایرانی نیز به ملاقات و صحبت نشستند). آنچه من دریافتم، علاقه طرفین برای وصل شدن به یکدیگر و ارتقای فعالیت‌های اقتصادی فی‌مابین بود.

در سالهای قبل طرف ترکیه ای خواستار تجدید نظر در شیوه سنتی برگزاری کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی بین دو دولت شد. ترکیه ای ها پیشنهاد کردند به جای آن، دو طرف بر روی «فعال‌سازی بخش خصوصی» دو کشور متمرکز شوند.

امروز من مایلم اعلام کنم که سیاست اقتصادی جدید ایران به همین روال بوده و در سه مطلب خلاصه می‌شود.

1- به صحنه آوردن حداکثری مردم و بنگاه‌های غیردولتی در اقتصاد

2- اتکا به توانایی‌های داخلی ایران

3- نگاه به خارج و تقاضای بازار خارجی

خوشبختانه اجماعی در ایران میان بازیگران اصلی اقتصادی شکل گرفته و مؤید این است که سابقه چند دهه تلاش برای توسعه متکی به دلارهای نفتی، بر پایه اجرای پروژه‌های بزرگ توسط بنگاه‌های بزرگ توسعه‌ای دولتی راه به جایی نمی‌برد. حاکمیت در ایران برای دست یابی به توسعه پایدار تصمیم گرفته به رشد بنگاه‌های بخش خصوصی تکیه کند.

این به گمان من یک اراده ریشه‌دار و نه یک تصمیم موقت است.

شما می‌دانید، ایران تنها یک بازار 80 میلیونی نیست، بللکه ایران را باید در سیاق یک بازار 400 میلیونی دید. ایران با جمعیت جوان و تحصیل‌کرده‌اش، با منابع غنی‌اش با مزیت انرژی تردید ناپذیرش، با بنگاه‌های حرفه‌ای و با تجربه‌اش و با مصونیت ساختاری‌اش نسبت به بیماری افراطی گری، بی‌تردید سکوی تولید مناسبی برای نیاز بازار چند صد میلیونی اطراف خود است.

ما دسترسی مناسب‌تری به آسیای میانه، روسیه، قفقاز، حوزه خلیج فارس، پاکستان و افغانستان داریم. اینها می‌تواند عرصه همکاری‌های مشترک سود‌آوری برای تولیدات و خدمات مشترک ما باشد.

عالیجنابان:

مایلم توجه شما را به نتیجه این سفر و ملاقات‌های امروز جلب کنم که همه فعالان اقتصادی ایرانی و ترکیه ای از فرصت‌های سودآور و همکاری صنعتی، تجاری، و تکنولوژیک سخن می‌گفتند.

مایلم با تاسف بگویم تقریباً همه آنهایی که با من سخن می‌گفتند، معتقد بودند عدم شناخت از پتانسیل های یکدیگر و فرصت های تجاری موجود مانع از بهره‌برداری از این فرصت های کاری است.

همانگونه که اشاره کردم، راه‌حل توسعه مبادلات تجاری، در این زمینه پیشنهاد تشکیل یک Taskforce(تسک فورس) ویژه برای بررسی و حل جوانب این مساله است. تأکید من، پی گیری فعالانه این موضوع است.

بار دیگر از میهمان‌نوازی کشور ترکیه، انجمن تولیدکنندگان خوراک دام ترکیه و مدیران نمایشگاه سپاسگزاری کرده و برای مردم و اهالی کسب و کار این کشور آرزوی موفقیت‌های بیشتر را دارم.

سپاسگزارم.